Ga naar de inhoud

Een verhalenbundel is als een wijnproeverij

Verhalenbundel is als een wijnproeverij

Korte verhalen zijn bij kinderen razend populair. Er zijn talloze boeken met: 1 minuut verhaaltjes om zelf te lezen, 365 verhaaltjes – voor elke dag 1. De avonturen van Jip & Janneke, Kolletje & Dirk en Lisa & Jimmy worden gretig opgedronken door de peuters.
Onder de volwassenen gaat de voorkeur uit naar romans. Verhalenbundels zijn veel minder in trek. Hoe komt dat? Wanneer en waardoor vindt die omschakeling plaats?

Ook ik gaf de voorkeur aan een boek met een lang verhaal waar ik me in vast kon bijten. Maar sinds ik korte verhalen schrijf lees ik meer verhalenbundels. Veel meer! Als je wilt leren schrijven moet je tenslotte lezen, lezen, lezen.

Ik vergelijk een verhalenbundel met een wijnproeverij. Je drinkt een klein bodempje, net genoeg om ervan te proeven, te testen of je het wel smaakt. Soms zit er wijn bij die je niet zo lekker vindt, dan neem je gewoon een andere wijn om te zien of die wel je goedkeuring kan wegdragen. Je proeft kleine hoeveelheden niet genoeg om dronken te worden. En als het wel in de smaak valt dan ren ik naar de winkel om een boek te kopen van de ene schrijver.

Een mooie bijkomstigheid is dat door de beperkte lengte van de verhalen een verhalenbundel ideaal is voor tussendoor. De meeste verhalen beslaan een paar bladzijden, makkelijk te lezen tijdens het koffiedrinken of net voor het slapengaan. De lengte is behapbaar, je leest een afgerond verhaal, waar je nog over kunt namijmeren of meteen los kunt laten.

Net als bij verhaaltjes voor kinderen is er ook bij korte verhalen voor volwassenen geen plek voor monologen, overpeinzingen of lange introducties, je duikt er als lezer meteen in. Korte verhalen bevatten vaak scherpe beschrijvingen en de kans op humor is groot. Een sterk kort verhaal voelt aan alsof je een roman gelezen hebt.

Verhalenbundels zijn een ideale manier om als lezer meerdere auteurs te leren kennen.
In het boek ‘Het Boekenparadijs’ is het begin voor alle verhalen hetzelfde en toch schuilt achter elke titel een verrassing. Ieder verhaal is geschreven in een andere stijl, met een andere opbouw, geschreven vanuit een ander perspectief of heeft een onverwachte wending of einde.

Een neveneffect van korte verhalen lezen is dat het je kan motiveren om buiten je comfortzone te gaan lezen. Normaal gesproken lees je nooit spannende boeken maar door het lezen van een kort thriller verhaal, waardoor je gegrepen wordt, kan de stap naar het lezen van een spannend boek kleiner worden.

John Piper zegt: ‘Books don’t change people, paragraphs do, sometimes even sentences.’ Ofwel boeken veranderen mensen niet, paragrafen doen dat, soms zelfs zinnen.’ Het klopt: een goed kort verhaal kan je voorgoed veranderen – binnen een uurtje, of zelfs binnen twintig minuten.

Laat je verleiden tot het lezen van een verhalenbundel – ook niet lezers. Ontdek welke pareltjes je aanspreken in deze bundel. ‘Het Boekenparadijs’ is een bundel met veertien gevarieerde verhalen vol spanning, avontuur, romantiek en ontroering.
Proef van alles en kijk welk verhaal je aanspreekt of inspireert. En net als met een glas wijn – vergeet er niet van te genieten.

Voor een voorproefje: Lees de proloog HIER

Wil je de verhalenbundel bestellen dan kan dat natuurlijk ook. De voorverkoop is begonnen. 😊
Voor meer informatie kijk op www.schrijfatelierwagnerplein.nl

Het Boekenparadijs is een verhalenbundel geschreven door de schrijvers van Schrijfatelier Wagnerplein.
Helga Aerssens |
Miek van Asten-Gallé | Edith van Beurden | Annemiek Both | Dianae Cotteleer | Wies Dorgé | Marleen Hartog | Betty Jansen | Willem Jonkergouw | Ad Nouwens | Marco van der Sijpt | Elsa Simpelaar | Jacquie Verhoof | Ivon Versnel | Christianne Waterman
De Bundel zal in november verschijnen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.