Hoe leer je creatief schrijven?

Schrijven leer je door te schrijven. En oefenen, oefenen, én nog meer te oefenen. Dat is zeker waar. Toch leer je ook schrijven door te lezen, véél lezen.

Als ik languit op de bank lig, met een heerlijk glas wijn binnen handbereik, en een boek lees dan kan ik het boek: interessant, boeiend, mooi, of bijvoorbeeld ontroerend vinden. Ik ben benieuwd naar wat er in het volgende hoofdstuk gaat gebeuren. Het liefst lees ik boeken die lezen als een trein. Ik hoop dat een boek zo spannend is dat ik sneller wil lezen dan ik kan. Je kent dat wel, een boek wat je mee naar bed neemt om nog een paar bladzijdes te lezen, want dan is je hoofdstuk uit. Je besluit nog snel één hoofdstuk te lezen. Je zit er helemaal in.  Je wordt meegezogen in het verhaal, het is zo geloofwaardig, de beelden vormen zich als vanzelf in je hoofd. Rond 02.00 uur beginnen je ogen dicht te vallen maar je hoeft nog maar een paar bladzijdes… Niet veel later sla je vermoeid het boek dicht. Een heerlijk einde, geen anticlimax. Boeken waarvoor je bereid bent je nachtrust op te geven, dat vind ik de fijnste boeken om te lezen.

Als ik het boek opnieuw lees, maar dan als schrijver. Dan lees ik geconcentreerder en let ik op; Hoe de personages worden geïntroduceerd, hoe het verhaal zich ontwikkelt, hoe de spanningsboog is opgebouwd en hoe de verhaallijnen met elkaar verweven zijn. Ik kijk naar het woordgebruik en de zinsbouw. Ik leer clichés herkennen en besteed aandacht aan de mooie en goede metaforen. Ik vraag me af wat de dialogen zo realistisch maakt en wat ervoor zorgt dat ieder personage een eigen stem heeft. Ik analyseer het boek en kijk wat ik zelf kan toepassen in mijn eigen verhalen.

Natuurlijk vraag ik me af hoe vaak het herschreven is. Ik ben me ervan bewust dat ik het eindresultaat lees van maanden- soms jarenlange inspanningen.
Hoe doen schrijvers dat? Hoe schrijven zij een verhaal dat je niet loslaat? Een verhaal waar je nog over nadenkt lang nadat het boek uit is. Hoe kan ik hetzelfde effect bereiken bij mijn lezers?

Reden voor mij om nóg meer boeken te lezen. Maar dan nu boeken over de theorie achter het schrijven. Boeken over creatief schrijven, over het schrijvers vak.

Boeken zoals:
Over Leven en Schrijven – Stephen King
Aanvallend spel: over het schrijven van een roman – Thomas Rosenboom
Schrijven vanuit je hart – Nathalie Goldberg
Zen en de kunst van Creatief Schrijven – Nathalie Goldberg
De wil en de weg – Jan Brokken
Het hoe – Jan Brokken
Het geheim van de schrijver – Renate Dorrestein
Het grote Schrijf-doe-boek – Louis Stiller
Schrijven is schrappen’ van Hans Hogenkamp
Kinderboeken schrijven – Wim Daniels
Durf te schrijven – Carry Slee

Hoe leer jij creatief schrijven?
Welk schrijfboek raad jij aan?

Ik lees het graag via een reactie op mijn blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *