Ga naar de inhoud

Lezen en de positieve bijverschijnselen

lezen en de positieve bijverschijnselen

Mijn liefde voor lezen heb ik van mijn moeder. Eindeloos las mijn moeder mij voor. Hetzelfde boek steeds opnieuw. Op latere leeftijd, als we naar de bibliotheek gingen dan waren de regels duidelijk; maximaal twee stripboeken en de rest leesboeken. Met zes boeken in mijn tas ging ik naar huis. Thuis stond ik voor het dilemma welk boek als eerste te lezen? Boeken lezen voor je lijst in de eindexamenklas was voor mij geen opgave. Charles Dickens’ ‘Great Expectations’ vond ik van alle gelezen boeken toen het mooist.

Toen ik in Londen woonde had ik dagelijks drie uur woon-werkverkeer met de metro. Ik verslond meerdere boeken per week. Als je leest gaat de reis zoveel sneller. Daarbij kun je jezelf beter verdiepen in een historische roman of thriller dan in de oksel van de niet-zo-fris ruikende medepassagier die naast je staat.

Nu heb ik minder tijd om te lezen, maar ik kan er nog steeds ontzettend van genieten. Op de bank met een kop thee, in de tuin in de zon, op vakantie of ’s avonds in bed, voor het slapen gaan. Een boek lezen is en blijft voor mij ontspanning.

12 Positieve bijverschijnselen van lezen

Lezen…

  1. Vergroot je kennis: Nieuwe informatie die opdoet uit een boek of verhaal als je leest kun je gebruiken om uitdagingen en dilemma’s op te lossen.
  2. Houdt je hersenen gezond: Lezen zorgt ervoor dat je mentaal gestimuleerd wordt. Het kan er zelfs voor zorgen dat je minder snel de ziekte van Alzheimer krijgt of gaat dementeren.
  3. Verbetert je focus en concentratie: Kun je helemaal in een boek kruipen? Alles om je heen vergeten? Dan is er niets mis met je focus en concentratie. 😊
  4. Traint je geheugen: Ken je het spelletje ‘mijn tante gaat op reis en neemt mee?’ Vroeger als kind was ik hier heel goed in – het onthouden van de reeks van dingen die alsmaar langer werd. Als je een boek leest onthoud je vaak veel meer dan je denkt, de verschillende (hoofd)personen, hun namen, kleur haar, ogen, achtergrond, geschiedenis, ervaringen, wensen etc.
  5. Vermindert stress doordat je ondergedompeld wordt in een andere wereld vergeet je je zorgen. De spanning in je spieren vermindert en je hartslag neemt af.
  6. Spreekt je analytische vaardigheden aan. Je leest een misdaadroman en halverwege het boek weet je eigenlijk al wie ‘het’ gedaan heeft. Je hebt overzicht, maar ziet ook details, je legt verbanden.
  7. Leert je beter schrijven. Leer van je favoriete schrijver. Lees de boeken let op de schrijfstijl, de gebruikte technieken. Wat kun je zelf toepassen? Leesboeken van een andere schrijver in een ander genre. Laat je inspireren en leer.
  8. Vergroot je woordenschat: Je leert (on)bewust nieuwe woorden of betekenissen van bepaalde woorden. Hoe snel dat dat gaat? Als je boeken in een vreemde taal leest zul je zien dat je woordenschat met sprongen vooruitgaat.
  9. Verbetert je sociale vaardigheden. Als je leest ben je empathischer en beter in staat om de emoties van andere mensen in te schatten. Je hebt meer begrip voor de gedachten, verlangens en overtuigingen van anderen, zelfs als die niet overeenkomen met je eigen ideeën. Het maakt je toleranter, je staat open voor andere ideeën en zienswijzen.
  10. Verandert je gedachtegang. Verhalen, paragrafen, zinnen en soms woorden kunnen je veranderen; een nieuw inzicht geven. Een van de redenen dat de zelfhulpboeken zo populair zijn.
  11. Helpt je reflecteren. Door te lezen kom je meer te weten over jezelf. Je eigen leven onder de loep nemen en gevoelens bespreekbaar maken kan door het lezen van boeken. Boeken leggen dingen uit, verklaart gedrag en laat je beseffen dat je niet alleen staat in dat doen wat je doet en voelen wat je voelt.
  12. Zorgt voor vermaak. Je kunt op reis in een andere wereld: het verleden of de toekomst. Je kunt avonturen beleven die in je echte leven niet binnen handbereik liggen.

Voor mij zijn ontspanning en leesplezier de voornaamste redenen dat ik lees.

Waarom lees jij?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.