NaNoWriMo begint vandaag!

National Novel Writing Month (NaNoWriMo) begint vandaag. Het is een Amerikaans initiatief dat ook in Nederland voeten aan de grond gevonden heeft.

De uitdaging is om in de maand november een roman van minstens 50.000 woorden te schrijven. In Nederland doen hier honderden schrijvers aan mee.  Als voorbereiding mocht je de afgelopen maanden al werken aan je setting, personages, conflictsituaties, plot ontwikkelingen en spanningsboog maar nog geen letter schrijven. Schrijven mag vanaf vandaag.

Het moet een nieuw fictief verhaal zijn, eerdere geschreven proza mag je niet uit je bureaulade halen en afstoffen. Onderzoeksresultaten en citaten van andere verhalen zijn wel toegestaan. Om de 50.000 woorden te halen moet je dagelijks 1667 woorden op papier zetten. Dat is een hele klus.

Om je doel te halen zul je…

  1. Tijd vrij moeten maken.
    Ga jij vroeger opstaan? Schrijven in de pauzes op het werk of ’s avonds geen televisie kijken maar in de pen klimmen.

2. Meters moeten maken, niet schrappen.
Tussentijds redigeren is niet de opzet van dit initiatief, dus zet je innerlijke criticus uit en je woordenteller aan.

3. Elke dag moeten schrijven.
Als je een dag niet schrijft lig je meteen achterop schema. Dit moet je niet te vaak doen want dan wordt je doel onhaalbaar.

Mijn plan ligt klaar. Officieel niet helemaal volgens de regels. Het is namelijk een non-fictie boek waar ik aan ga werken. Ik heb NaNoWriMo aangegrepen om mezelf uit te dagen. De duidelijke dagelijkse doelstelling, met als het lukt een resultaat dat de moeite waard is, prikkelt me genoeg om het te proberen.

Gaat het mij lukken om op 1 december, dat is al over 30 dagen, de eerste versie af te hebben?

Ik laat het je weten.

Ik ga NU beginnen. 😉

Happy NaNoWriMo!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *