Ga naar de inhoud
Helga Aerssens Boekmarketing Schrijfster

SCHRIJVEN IS MIJN PASSIE!

Op zesjarige leeftijd heb ik een verhaaltje bedacht over kabouters. Daar heb ik tekeningen bij gemaakt op rood papier. Ik zie mezelf nog zitten bij opa en oma aan de ronde tafel. Met nietjes de losse blaadjes aan elkaar gemaakt; dat was mijn eerste boek.

HELGA

Hoe heb je je passie voor schrijven ontdekt?
Als kind schreef ik schriften vol. Ik deed mee aan schrijfwedstrijden en won regelmatig. Tot grote verbazing van mijn vriendinnen. ‘Heb je nu alweer gewonnen?’ Ik lachte wat en zei: ‘Ooit zal ik een boek schrijven.’
Op de middelbare school vond ik opstellen schrijven leuk. Erop los fantaseren, de baas zijn van je eigen verhaal, alles net iets leuker en spannender maken dan in het echte leven, daar werd ik blij van.
Iets na mijn veertigste verjaardag heb ik mijn passie voor schrijven herontdekt.

Wat was de aanleiding?
Neefje en nichtjes.
Ik vind niets leuker dan voorlezen. Samen wegduiken in een andere wereld en een avontuur beleven. Hoe mooi zou het zijn als ik mijn zelfgeschreven boek met hen kan delen.

Hoe ben je begonnen met het schrijven van dit boek?
Ik had een vaag idee voor een boek en de personages zaten levendig in mijn hoofd. Zonder een strak omlijnd plan ben ik gestart: oefenen, oefenen, oefenen, schrijven en herschrijven.

Als zelfstandig ondernemer werk ik in de hotellerie. Mijn liefde voor hotels heb ik gecombineerd met schrijven. De setting van het verhaal is Villa Kroezels: een kinderhotel. In de hotelwereld staat het vermaken van mensen centraal. Er wordt naar gestreefd om van een overnachting een beleving te maken. Zo wil ik van lezen een beleving maken.

Zit er naast de beleving ook een boodschap in het verhaal?
Voorlezen zou interactief moeten zijn. Samen “quality time” beleven.  Dit boek nodigt niet alleen uit om samen te lezen maar ook om samen te koken. Het biedt ouders de mogelijkheid om kinderen te betrekken bij het eetproces; waar komt eten vandaan? Boodschappen doen en helpen in de moestuin.
Door het verhaal voor te lezen en hierbij “foodart” te serveren of samen klaar te maken, kun je bij kinderen nieuwe smaken en texturen introduceren. Ze worden actief betrokken bij het verhaal en er ook onderdeel van.  Het zijn tot de verbeelding sprekende gerechten die kinderen met de hulp van volwassenen ook zelf kunnen maken.

Is het schrijven van je eerste boek je mee- of tegengevallen?
Het is een proces geweest. Er waren hoogtepunten, zoals toen mijn plot samenkwam. En ook dieptepunten; wanneer ik een scene waarop ik hard had gezwoegd moest schrappen.
Het creatief bezig zijn, de verhaallijn bedenken en de personages uitwerken is echt heel leuk om te doen. Het herschrijven vind ik persoonlijk minder leuk. Toch heb ik 40.000 woorden op papier gekregen en er een goed lopend verhaal van weten te maken.
Ik heb ervan genoten en veel geleerd.

Kan iedereen een kinderboek schrijven?
Ik geloof dat er in iedereen een verhaal zit. En iedereen kan leren schrijven.
Om mijn verhaal te kunnen schrijven heb ik meerdere cursussen gevolgd, bijna alles gelezen wat er te lezen valt over het schrijven van (kinder)boeken en veel kinderboeken verslonden.
Als je iets heel graag wilt, is alles mogelijk.

Wanneer komt je boek uit?
Mijn manuscript is inmiddels klaar en ligt bij verschillende uitgevers. Nu is het afwachten of er interesse is. Ik hou jullie op hoogte.

En nu?
Er is een idee voor een serie.
Maar eerst maar eens zorgen dat het eerste boek er komt.

Is er al iets van je gepubliceerd?
Nog geen (kinder)boeken, wel verhalen.
Samen met de schrijvers van het schrijfatelier waar ik lid van ben, hebben we een bundel uitgebracht in eigen beheer. ‘Het Boekenparadijs.’ Daarin staat ook mijn bijdrage, een spannend verhaal: ‘Het leven is crimineel’.
Doloris, het Meta Maze in Tilburg schreef via de Openbare bibliotheek midden-Brabant een schrijfwedstrijd uit. De opdracht was om je beleving te vangen in een verhaal zonder te veel weg te geven van de omgeving. De beste 10 verhalen zijn gebundeld in een boek, inclusief mijn verhaal ‘Mindf*uck’

Welke uitspraak past bij jou?
‘Do more of what makes you happy!’
Dat is mijn motto. Waar word ik blij van, hoor ik je vragen. Ik word blij van schrijven voor kinderen. Dagelijks probeer ik wat tijd te stelen om woorden op papier te zetten.
Dus…
Ik ga nog even schrijven. 🙂